Slaapproblemen

 

Slaapproblemen komen relatief veel voor. 20 tot 30% van de Nederlanders heeft wel eens last van slapeloosheid; een slechte nachtrust of verstoorde slaap doordat je problemen hebt bij het in slaap vallen en/of met doorslapen, met vroeg wakker worden en dan niet meer kunnen slapen of met niet uitgerust wakker worden.

Ook al kan een zekere mate van slapeloosheid normaal zijn, bijvoorbeeld in perioden van stress, langerdurende slapeloosheid kan heel vervelend zijn en leiden tot gevoelens van onrust en frustratie, die het slapen nog meer bemoeilijken. Dit wordt wel de vicieuze cirkel van slecht slapen genoemd.

Het voorschrijven van slaapmiddelen was lange tijd het geijkte antwoord op slaapproblemen. Maar uit onderzoek blijkt dit niet de beste oplossing te zijn. De resultaten zijn vaak tijdelijk en je mag de medicijnen niet langdurig gebruiken. Psychologische trainingen, waarin aandacht wordt besteed aan je gedrag, gedachten en gevoel met betrekking tot het slapen leiden tot betere en meer blijvende resultaten, blijkt uit steeds meer onderzoek.

Op deze website vind je informatie over de training Beter Slapen, waarin je met behulp van cognitieve gedragstherapie, ontspanningstechnieken en mindfulness leert hoe je ervoor kan zorgen dat je beter slaapt en dat je weer meer uitgerust wakker wordt.