Slaapproblemen en stress

– een artikel van Stichting Stress Centrum

SLAAPPROBLEMEN ALS GEVOLG VAN STRESS OP HET WERK

EEN OP DE ZES WERKNEMERS KAMPT MET SERIEUZE SLAAPPROBLEMEN. BIJNA TWEE DERDE VAN HEN FUNCTIONEERT DAARDOOR SOMS MINDER GOED OP HET WERK.

Dat blijkt uit een online-enquête van marktonderzoeker TNS Nipo onder ruim 3.400 Nederlanders. Meer dan de helft van de werknemers die hinder ondervinden van slaapproblemen heeft last van concentratieproblemen (59 procent).

Dat mensen wakker liggen, komt volgens het onderzoek ook vaak door het werk. In totaal 49 procent van de ondervraagden geeft aan dat de slapeloze nachten komen door zorgen over hun baan. Mensen slapen slecht omdat ze te veel werken of het werk niet kunnen loslaten. Of ze blijven piekeren over een vervelend gesprek met een collega. Bij mannen is dit percentage met 55 procent hoger dan bij vrouwen (44 procent), die vaker niet kunnen slapen vanwege privéproblemen.

Volgens de onderzoekers wordt de helft van de slaapproblemen veroorzaakt door werk. De werkdruk en het niet kunnen loslaten van het werk zijn de meest genoemde oorzaken. ’s Avonds nog een mail sturen of blijven piekeren over een vervelend gesprek kunnen grote invloed hebben op de nachtrust.

Kijk voor het hele artikel op www.stresscentrum.nl/symptomen/slaap-stress/

Hoe je slaapproblemen ook ontstaan, door werkstress of iets anders, het is belangrijk dat je deze problemen tijdig aanpakt. De Training Beter Slapen kan je daarbij helpen.